Waar let ik op bij de installatie van een inductiekookplaat?
  1. Overzicht
  2. Specificaties
  3. Vergelijk

Waar let ik op bij de installatie van een inductiekookplaat?

Koken op inductie is populair. Toch vraagt de overstap naar inductie wat extra aandacht als het gaat om de installatiemogelijkheden. Het lijkt ingewikkeld maar als je weet waar je op kunt letten valt het mee. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten bij de installatie van een inductiekookplaat.

 

Ga je voor een vrijstaande kookplaat of inbouw?

Voorafgaand aan de installatie is het goed om af te wegen voor welk type plaatsing je kiest. Wist je dat inductiekookplaten zowel in vrijstaande als in inbouwmodellen beschikbaar zijn? Een vrijstaande inductiekookplaat plaats je los op je aanrechtblad of koelkast. ETNA heeft verschillende vrijstaande modellen op 1- en/of 2-fase, waarvan ook Plug & Cook modellen welke je in je normaal geaarde stopcontact kunt aansluiten. Wil je dat jouw aanrechtblad en kookplaat een geheel vormen, kies dan voor een inbouw inductie kookplaat. Belangrijk hiervoor is dat je de nismaat (oftewel de uitsnede die je nodig hebt in je aanrechtblad) de juiste afmetingen heeft voor de kookplaat naar keuze.

 

Wat betekent 1-, 2- of 3-fase

Voor het koken op inductie heb je elektriciteit nodig. Voor meer vermogen (oftewel ‘kookkracht’), meer snelheid of optimaal vermogen op alle kookzones van de kookplaat heb je meer energie nodig. Bij inductiekookplaten wordt er onderscheid gemaakt tussen 1-, 2- en/of 3-fase aansluitingen. Afhankelijk van jouw keuze kan het zijn dat er aanpassingen nodig zijn in jouw meterkast. We leggen het uit:

1-fase aansluiting

Een 1-fase aansluiting levert maximaal 3680 watt. Dit houdt in dat je tijdens het koken minder power hebt dan bij een 2- of 3-fase aansluiting. Omdat je bij dit type aansluiting wel gebruik kunt maken van een normaal 2-polig stopcontact is het toch een makkelijke oplossing. Je hebt dan namelijk ook geen aanpassingen in je meterkast nodig. Voor de optimale inductie kookervaring adviseren wij overigens wel om een 2- of 3-fase aansluiting te realiseren.

2-fase aansluiting

Een 2-fase kookplaat heeft meer vermogen dan die met een 1-fase aansluiting. Dit komt dus ten goede van je kookervaring. Voor het aansluiten van een 2-fase kookplaat heb je echter wel een 5-polige Perilex stopcontact nodig. Als je die nog niet hebt, dan betekent dit dus dat je een aanpassing zal moeten laten doen in jouw meterkast. Voor een 2-fase kookplaat heb je geen krachtstroom nodig.

3-fase aansluiting

Ga je voor optimale prestaties, dan is een 3-fase inductie de oplossing. Je hebt dan veel vermogen én kan dit tegelijkertijd gebruiken op de verschillende kookzones van jouw kookplaat. Dit is aan te raden wanneer je een gebruik maakt van een grotere kookplaat met bijvoorbeeld 5 zones. Voor dit type kookplaat heb je zowel een Perilex stopcontact én krachtstroom nodig.

 

Tips voor het kiezen van de juiste inductiekookplaat

Als het gaat om het installeren van de inductiekookplaat zijn er dus een aantal afwegingen die je kunt maken:

  • Welke aansluiting heb je op dit moment in jouw meterkast en ben je in staat een wijziging te doen voor het realiseren van de juiste aansluiting voor 2- en/of 3-fase?
  • Hoe belangrijk vind je de kookprestaties van jouw kookplaat? Neem je genoegen met 3680 watt of wil je maximaal vermogen hebben op veel verschillende kookzones tegelijk?
  • Wil je jouw meterkast laten aanpassen: raadpleeg dan altijd een erkend installateur.
  • Heb je nu geen mogelijkheden om een 2-fase aansluiting te realiseren in jouw meterkast? Bekijk dan de ETNA inductiekookplaten met Powermanagement. Deze kun je in eerste instantie aansluiten op een normaal stopcontact en later alsnog overstappen op een Perilex aansluiting. Futureproof noemen we dat!

We hebben nog meer informatie over het installeren van jouw nieuwe inductiekookplaat verzameld op deze pagina. Hier vind je enkele informatieve video’s en helpen we je op weg naar de juiste producten per type aansluiting.

 

Wil je zien hoe onze monteur Jacco een inductiekookplaat installeert? Hij neemt je stap voor stap mee in het installatieproces:

Bekijk alle inductiekookplaten