Inductie Keuzegids:
welke inductie kookplaat moet ik kopen?

Lees de tips van ETNA voor het kiezen van de juiste inductie kookplaat. Er zijn nogal wat verschillen! 

Inductie kookplaat vrijstaand/inbouw: wat zijn de verschillen?

Ben jij bezig met een nieuwe keuken of toe aan het vervangen van je gaskookplaat? Bij ETNA vind je inductie kookplaten in alle soorten en maten: kies je voor een inductie kookplaat vrijstaand of een inductie kookplaat inbouw? Ontdek hier de verschillen.

Inductie kookplaat vrijstaand

Een vrijstaande inductie kookplaat plaats je los op je aanrechtblad of koelkast. Bij het vervangen van je gaskookplaat kun je kiezen voor een inductie kookplaat vrijstaand van 60 cm met 3 of 4 zones, in 1 of 2 fasen (lees hier alles over 1, 2 of 3 fasen). Vind je het handiger om een smallere kookplaat te hebben voor op je vrijstaande koelkast? Dan biedt ETNA een serie vrijstaande inductie kookplaten van 54 cm breed met 4 zones: deze passen perfect boven op een tafelmodel koelkast van 55 cm breed.

Bekijk hier alle vrijstaande inductiekookplaten

Inductie kookplaat inbouw

Een inductie kookplaat inbouw kun je inbouwen in je aanrechtblad. Meet bij het vervangen van je gaskookplaat goed de nismaat op. In deze video leggen we uit hoe je dit doet. Bij ETNA kun je kiezen voor een inductie kookplaat inbouw van 30 tot 90 cm breed. Bovendien hebben we een inductie kookplaat inbouw voor een standaard nis van 56 cm, die toch een breedte heeft van 70 cm. Hierdoor heb je meer ruimte.

Bekijk hier alle inbouw inductiekookplaten

Aanpassingen meterkast? Ontdek hier welke inductie kookplaat aansluiting je nodig hebt

Koken op inductie betekent koken op elektriciteit. Hoe meer ‘kookkracht’ je wilt hebben, hoe meer stroom je nodig hebt. Deze kookkracht vertaalt zich in snelheid en het op meerdere kookzones tegelijk kunnen koken met veel vermogen. Daarom kan het zijn dat er voor de inductie kookplaat van jouw keuze aanpassingen in de meterkast nodig zijn. ETNA biedt inductie kookplaten met 1, 2 of 3 fase aansluitingen. Op deze pagina leggen we het verschil uit.

Welk stopcontact heb je?

Stap 1 in het bepalen van een geschikte inductie kookplaat is het bekijken welk stopcontact je in jouw keuken hebt. Er zijn 2 soorten:

• 2-polige Schuko-/Gardy stopcontacten (standaard stopcontacten met 2 openingen). Dit stopcontact is geschikt voor een 1 fase aansluiting.
• 5-polige Perilex stopcontacten (5 openingen). Dit stopcontact is geschikt voor een 2 of 3 fase aansluiting.

Heb je een 5-polig stopcontact? Dan kun je in principe kiezen uit alle inductie kookplaten die er zijn. Kies je voor een 3 fase kookplaat? Controleer dan wel eerst je aansluiting. Heb je een standaard stopcontact? Dan kun je alleen kiezen voor een 1 fase inductie kookplaat, of voor een aanpassing in de meterkast. Bekijk het filmpje met meer informatie. Twijfel je of heb je vragen over de aansluiting? Raadpleeg dan altijd je netwerkbeheerder en/of een erkend installateur.

1 fase inductie kookplaat aansluiting

Een inductie kookplaat 1 fase Plug & Cook betekent: er zit een gewone stekker aan die je in het stopcontact kunt steken. Inpluggen en koken dus! Omdat deze aansluiting maximaal 3680 watt levert, heb je tijdens het koken iets minder power. Dit betekent dat je niet voor alle kookzones tegelijkertijd evenveel vermogen hebt. Het voordeel is dat je geen aanpassingen in de meterkast nodig hebt om op inductie te kunnen koken. Heb je de mogelijkheid om een 2 fase aansluiting te realiseren? Dan raden wij dit altijd aan: zo ervaar je het volledige gebruiksgemak van inductie.

Bekijk hier alle ETNA 1 fase Plug & Cook inductie kookplaten

2 fase inductie kookplaat aansluiting

Wil je meer power tijdens het koken of meer kookzones? Dan is een 2 fase inductie kookplaat iets voor jou. Houd er dan wel rekening mee dat je hiervoor een speciaal stopcontact voor een Perilex stekker nodig hebt of moet laten installeren. Je installateur kan je hier meer over vertellen en dit voor je verzorgen. Voor een 2 fase inductie kookplaat heb je geen krachtstroom nodig.

Bekijk hier alle 2 fase kookplaten van ETNA

3 fase inductie kookplaat aansluiting

Wil je echt veel vermogen tijdens het koken en een maximaal aantal kookzones? Kies dan voor een 3 fase inductie kookplaat. Dit raden we bijvoorbeeld aan bij kookplaten met 5 zones. Ook hiervoor heb je wellicht aanpassingen in de meterkast voor inductie nodig. Een erkend installateur moet hiervoor een inductie kookplaat aansluiting realiseren met krachtstroom, plus een stopcontact voor een Perilex stekker.

Bekijk hier alle 3 fase inductie kookplaten van ETNA

Powermanagement

Wil je graag een 2 fase inductie kookplaat maar ben je nog niet in de gelegenheid om hiervoor aanpassingen in de meterkast te doen? ETNA biedt een oplossing! Met deze ETNA inductie kookplaten heb je geen aanpassing in de meterkast voor koken op inductie nodig: KI259ZTKIF670ZTKIF670DS, KIF672DS, KI680ZT, KIF680DS. Deze zijn zowel op een normaal stopcontact als op een Perilex stopcontact aan te sluiten. Ook als je de kookplaat aansluit op een normaal stopcontact kun je later alsnog overstappen op Perilex. Na aanpassingen in de meterkast en de aansluiting profiteer je dan van de power van de 2 fase inductie kookplaat.

Op ons YouTube-kanaal vind je een aantal verhelderende filmpjes over inductie kookplaat aansluitingen. Hier leggen we je stap voor stap uit hoe het allemaal technisch in elkaar zit en waar je op moet letten als het gaat om inductie kookplaat aansluitingen.

Inductie kookplaat met makkelijke bediening? Je vindt ‘m bij ETNA. 

Wil je gaan koken op inductie? Dan zoek je natuurlijk naar een inductie kookplaat met makkelijke bediening. Bij ETNA heb je hiervoor diverse mogelijkheden.

Inductie kookplaat met centrale bediening

Onze basis inductie kookplaten hebben een centrale bediening met touchcontrol. Je selecteert eerst de juiste kookzone om deze vervolgens hoger of lager te zetten. Je hebt wat meer handelingen dan bij een inductie kookplaat met bediening per zone.

Bekijk hier alle inductie kookplaten met centrale bediening

Inductie kookplaat met sliderbediening per zone

Wil je meer bedieningsgemak? Kies dan voor een inductie kookplaat met makkelijke sliderbediening per zone. In het filmpje  zie je hoe eenvoudig dit werkt. Hét grote voordeel van deze bediening: je schakelt per zone direct de gewenste stand in, zonder eerst een zone te selecteren. Je kan het vermogen aanpassen door met je vinger te bewegen over de bediening of direct op een gewenste stand te drukken. Zo kan je met één handeling van 1 naar 10!

Bekijk hier alle inductie kookplaten met sliderbediening

Inductie kookplaat met touch bediening per zone

In de ETNA Performance serie vind je diverse varianten van een inductie kookplaat met touch bediening per zone: bedien direct de gewenste zone, zonder eerst een zone te selecteren. Een prachtige inductie kookplaat met makkelijke bediening

Bekijk hier de Performance serie met touch bediening per zone

Inductie kookplaat met knoppen bediening

Wil je toch graag het gevoel en gemak van knoppen op je inductie kookplaat? Dan kies je voor de inductie kookplaat met knoppen bediening. Uniek, eenvoudig en heel betaalbaar! Je vindt de knoppen bediening op deze inductie modellen: A362KZT en KIV254KWIT.

Brede inductie kookplaat of smallere inductie kookplaat: je vindt ze bij ETNA!

Ben je op zoek naar een brede inductie kookplaat? Kijk dan goed naar de nismaat van je keukenblad. In het installatiefilmpje hiernaast zie je hoe je deze opmeet. Als je weet hoeveel ruimte je hebt, kun je de beste keuze voor een inductie kookplaat maken. De meest voorkomende inductie kookplaat nismaat is 56 x 49 cm, met meestal ruimte voor vier kookzones.

70 cm brede inductie kookplaat, 56 cm nis

In de Performance serie inductie kookplaten biedt ETNA iets unieks: 70 cm brede kookplaten voor een nis van 56 cm. Ideaal, want zo heb je meer ruimte om te koken met inductie terwijl je je keukenblad waarschijnlijk niet hoeft aan te passen!

Bekijk alle 70 cm inductie kookplaten geschikt voor een 56 cm nis

77 en 80 cm brede inductie kookplaat

Wil je nog meer ruimte voor het koken op inductie? Dan biedt ETNA brede inductie kookplaten van 77 en 80 cm. Door de grotere nismaat zijn de kookzones verder uit elkaar gepositioneerd, zodat je meer kookruimte en overzicht hebt. Hiervoor heb je wel een grotere nismaat nodig. Deze brede inductie kookplaten hebben vaak flexibele zones, te herkennen aan de F in het typenummer. Wil je echt álle ruimte en 5 zones? Kies dan voor een brede inductie kookplaat van 90 cm.

Bekijk alle 77 cm en 80 cm inductie kookplaten
Bekijk alle 90 cm inductie kookplaten

 

Vrijstaande inductie kookplaten

Je kunt ook kiezen voor een vrijstaande inductie kookplaat, die je los kunt plaatsen. De KIV254RVS en KIV254KWIT bijvoorbeeld. Deze inductie kookplaten zijn 54 cm breed en passen perfect op je tafelmodel koelkast. Er zijn ook 60 cm modellen vrijstaand die meer ruimte bieden voor je pannen. Gebruik je minder vaak 4 zones, overweeg dan de KIV160RVS: deze heeft 3 kookzones, waardoor je meer ruimte hebt voor je pannen en één extra krachtige zone van 3000W.

Wat zijn de voordelen van inductie? Dit zijn de ETNA inductie kookplaat specificaties

Welke inductie kookplaat specificaties vind jij belangrijk? Waarop te letten bij inductie koken? We zetten de voordelen van inductie graag voor je op een rij, zodat jij snel kunt bepalen welke inductie kookplaat het beste bij je past.

Voordelen van inductie kookplaat: flexzones/koppelbare zones

Gebruik je vaak pannen met een afwijkend formaat? Kies dan voor een inductie kookplaat met flexzones. Deze zones kun je koppelen, waardoor je van 2 normale zones 1 grote, langwerpige kookzone maakt. Ideaal voor een grote grill- of teppanyakiplaat, braadslede of vispan.

Bekijk hier alle kookplaten met koppelbare zones

Bekijk hier de grill en de teppan yaki plaat van ETNA die perfect passen bij onze inductiekookplaten

Voordelen van inductie kookplaat: boostfunctie

Met de boostfunctie kun je het vermogen van je inductie kookplaat tijdelijk verhogen met 20 tot 35%, om zo nog sneller water aan de kook te brengen. Na een aantal minuten schakelt de kookplaat automatisch terug naar stand 9.

Bekijk alle inductie kookplaten met een boostfunctie

Voordelen van inductie kookplaat: timer per zone

Iedere kookzone heeft een eigen timer. Handig als je tegelijkertijd rijst, vlees en groenten op hebt staan, met elk een afzonderlijke bereidingstijd. Zodra een zonetimer afloopt, schakelt de kookzone vanzelf uit, zodat de inhoud van een pan niet te lang doorkookt of -bakt.

Bekijk hier alle inductie kookplaten met een timer per zone

Voordelen van inductie kookplaat: veiligheid

De inductie kookplaten zijn erg veilig dankzij de volgende functies:

 • De inducte kookplaat heeft restwarmte indicatie: omdat je pan warm wordt tijdens het koken geeft die warmte af aan de kookplaat. Deze functie geeft met een knipperende H aan wanneer een zone na het koken nog warm is.
 • Het kinderslot voorkomt ongewenst gebruik van de inductie kookplaat
 • Panherkenning: de inductie kookplaat herkent of er een pan op de kookzone staat. Activeer je een kookzone waar geen pan op staat? Dan schakelt de kookplaat die kookzone automatisch weer uit. Alle inductie kookplaten van ETNA hebben panherkenning!

Voordelen van inductie kookplaat: pauzefunctie

De pauzefunctie biedt uitkomst op momenten dat je per ongeluk iets over laat koken of als er iemand aanbelt. Met 1 druk op de knop zet je de kookplaat op pauze.

Bekijk alle inductie kookplaten met pauzefunctie

Voordelen van inductie kookplaat: smeltfunctie / ontdooifunctie

De speciale smeltfunctie helpt bij het voorzichtig smelten van chocola en boter op een constante temperatuur van 42˚C. Deze functie kun je ook gebruiken voor het ontdooien van gerechten.

Bekijk hier alle inductie kookplaten met smeltfunctie

Voordelen van inductie kookplaat: warmhoudfunctie

Deze functie houdt de inhoud van de pan op een constante temperatuur van 70˚C totdat het opgediend kan worden. Het eten behoudt hierdoor de smaak en kan opgediend worden met de juiste temperatuur.

Bekijk hier alle inductie kookplaten met warmhoudfunctie

ETNA inductie kookplaat met uniek design

Vind je design belangrijk, ook in je keuken? Bij ETNA heb je diverse keuzes als het gaat om het design van de inductie kookplaat. Zo kan je ook met je inductie kookplaat een statement maken in je keuken. Zoek je bijvoorbeeld een inductie kookplaat mat zwart? Of juist een glanzende inductie kookplaat van glas? Bij ETNA ontdek je altijd een inductie kookplaat met een uniek design. Mat of glanzend: jij kiest!

Inductie kookplaat uniek design: mat zwart of glanzend glas

Houd je van minimalistisch design en mat zwart in je keuken? Dan is de ETNA inductie kookplaat mat zwart iets voor jou. Deze inductie kookplaat heeft een unieke gematteerde look. De kookzones zijn subtiel aangeduid met glanzend zwart glas, waardoor een strak geheel gevormd wordt. Elegant, stijlvol en passend in elke keuken. Heb je liever een volledig glanzende inductie kookplaat van glas? Ook dan zit je goed bij ETNA. Bovendien kun je kiezen uit inductie kookplaten met strakke belijning en inductie kookplaten met cirkels. Welke inductie kookplaat van ETNA het ook wordt: je kiest voor betaalbaar design.

Ontdek de ETNA design specials: KIF670DS, KIF672DS, KIF680DS

Inductie kookplaat met kookzone aanduiding: traditioneel

ETNA biedt inductie kookplaten met verschillende kookzone aanduidingen. Op deze inductie kookplaat is de kookzone aangegeven met een cirkel: eenvoudig en duidelijk.

Inductie kookplaat met kookzone aanduiding: Virtual Pan Support Design

Geïnspireerd op onze befaamde lijn gaskookplaten. De kookzones zijn aangegeven met een kruisje, waardoor de inductie kookplaat een modern design krijgt. Doordat de kruisjes overeenkomen met de inductie kookzone, weet je precies waar je je pan moet positioneren.

Inductie kookplaat met kookzone aanduiding: Performance Serie design

Voor onze Performance Serie hebben we een minimalistisch ontwerp ontwikkeld dat de inductie kookplaat een zeer uniek design geeft. Ook in dit design is nagedacht over het gebruik. De lijnen lopen midden door de zone en ook de uiteinden komen overeen met de zones. Zo weet je altijd of je pan goed staat gepositioneerd.

Inductie techniek van ETNA: een stille en snelle inductie kookplaat

ETNA heeft twee verschillende inductie technieken in het assortiment. De reguliere inductie techniek kent alle voordelen die koken op inductie met zich meebrengt. Wil je net even wat extra’s? Kies dan voor de Performance techniek: stiller, sneller en slimmer. De belangrijkste technische voordelen van de Performance Serie op een rij:

Stille inductie kookplaat

Een inductie kookplaat maakt altijd geluid in de vorm van een licht tikkend en zoemend geluid. Dit is normaal. Bij de ETNA Performance Serie hebben we tikkende of zoemende geluiden flink weten te verminderen door het gebruik van betere spoelen en een stillere generator. Het resultaat: een stille inductie kookplaat. Wel zo prettig tijdens het koken op inductie!

Snelle inductie kookplaat

De spoelen van inductie kookplaten binnen de Performance Serie zijn efficiënter dan andere spoelen op de markt. Ze kunnen daardoor beter de energie overdragen: een snelle inductie kookplaat dus! Hierop kookt een liter water tot wel 30% sneller dan via reguliere inductie techniek.

Energiezuinige inductie kookplaat

Door het effectievere gebruik van het vermogen van een ETNA inductie kookplaat bespaar je tot wel 10% aan energiekosten. Tel uit je winst!

Inductie kookplaat met stabiel vermogen

Dankzij het gebruik van hoogwaardige koeling bieden we een serie inductie kookplaten die voor een langere tijd stabiele, hoge vermogens leveren. Automatisch terugschakelen van de inductie kookplaat vanwege overmatige warmteontwikkeling is dus minimaal.

Inductie kookplaat met vermogensregeling

Een inductie spoel brengt zijn vermogen over door aan en uit te gaan (dit zorgt ook voor het geluid dat kernmerkend is voor koken op inductie). Doordat we de vermogensregeling van de Performance Serie inductie kookplaten zeer nauwkeurig hebben ingeregeld, kunnen ze een constanter vermogen geven. Hierdoor schakelen de kookzones minder vaak aan en uit, waardoor de temperatuur in de pan vrijwel constant blijft.

Inductie kookplaat met intelligent powermanagement

Heb je het vermogen van de spoelen van je inductie kookplaat weleens bij elkaar opgeteld? Dit is altijd veel meer dan je stroomaansluiting aankan. De oplossing: powermanagement techniek in inductie kookplaten. Deze techniek zorgt ervoor dat je nooit over het vermogen van je stroomaansluiting heen gaat. Hoe logisch dit gebeurt, is per inductie kookplaat anders. De inductie kookplaten van de ETNA Performance Serie hebben een gebruiksvriendelijk en logisch powermanagement systeem. Zo kun je het vermogen van de inductie kookplaat logisch verdelen over de kookzones. Ook kan je bij de installatie kiezen op hoeveel fasen je de kookplaat wil laten managen, zodat je dit kan aanpassen aan je situatie thuis.

 

Alle ins en outs over inductie kookplaten goed doorgenomen? Dan is het tijd om een keuze te maken! Hieronder vind je onze drie series inductie. Welke past het best bij jou?

Inductie kookplaat - Modern Basics serie

 • Centrale bediening
 • Voorzien van alle basisfuncties, plus 1 model met Flexzone
 • 60 t/m 90 cm breed
 • In deze collectie vind je onze vrijstaande kookplaten

Bekijk de Modern Basics serie

Inductie kookplaat - Gebruiksgemak serie

 • Sliderbediening per zone
 • Virtual Pan Support design, Flexzones en nog meer gemaksfuncties
 • 54 t/m 77 cm breed

Bekijk de Gebruiksgemak serie

Inductie kookplaat - Performance serie

 • Touchbediening per zone
 • Hoogwaardige inductietechniek voor betere prestaties
 • Minimalistisch design in zwart glas of mat zwart
 • 70 t/m 80 cm breed (70 cm is geschikt voor standaard nis van 56 cm!)

Bekijk de Performance serie

Klik hier en abonneer je op ons YouTube kanaal