Tips voor het inbouwen van een Amerikaanse koelkast
  1. Overzicht
  2. Specificaties
  3. Vergelijk

Tips voor het inbouwen van een Amerikaanse koelkast

66% van de jongvolwassenen ziet een luxe Amerikaanse koelkast met water- en ijsdispenser wel pronken in hun nieuwe droomkeuken, blijkt uit onderzoek van ETNA*. De Amerikaanse koelkast, ook wel Side-by-Side koelkast genoemd, is vooral populair vanwege de extra functionaliteiten zoals een water- of ijsdispenser, ijsblokjes of crushed ice machine én vanwege de zeeën aan ruimte om je voedingsmiddelen koel te bewaren. Ook populair is het in een nis inbouwen van zo’n Amerikaanse koelkast. In deze blog delen we graag onze beste tips met je zodat je weet waar je op kunt letten wanneer je een Side-by-Side koelkast gaat inbouwen.

 

Inbouwen in een nis? Hier moet je aan denken

Om de boodschappen in je koelkast koel te houden moet de Amerikaanse koelkast zijn warmte kwijt kunnen aan de buitenkant. Als je de Amerikaanse koelkast in een nis wilt inbouwen is voldoende ventilatieruimte rondom de koelkast daarom belangrijk. In de inbouwtekening vind je hoeveel ruimte er minimaal aan de zijkanten en achterzijde nodig is. We adviseren hier meestal tussen de 5 en 10 cm. Per model kun je de exacte waarden terugvinden in de inbouwtekeningen. De inbouwtekeningen van de modellen zijn terug te vinden in de handleiding, de brochure of op onze website.

Amerikaanse koelkast inbouwen

Op de inbouwtekening staat aangeven tot welke hoek je de deuren kunt openen wanneer je de koelkast in zijn geheel in de nis plaatst (rekening houdend met de ventilatieruimte aan de zijkanten). Bij het bovengenoemde voorbeeld van de AKV378IZWA is dat 150°.

 

Stroompunt & wateraansluiting

Vanzelfsprekend heeft een koelkast een stroompunt nodig. Tip 1: creëer het stroompunt op een plek waar je er zonder veel moeite bij kunt, bijvoorbeeld in een naastgelegen kast. Houd hierbij rekening met de lengte en positie van het aansluitsnoer. Heb je een model met vaste wateraansluiting, dan wordt deze geleverd met een aantal meter flexibele leiding, die je in de keuken op een waterkraan kunt aansluiten. Je kunt er dan ook altijd bij als je de watertoevoer tijdelijk moet afsluiten. Tip 2: heb je maar één kraan in de keuken voor bijvoorbeeld je vaatwasser, er bestaan Y-stukken om op één kraan, twee slangen of zelfs twee kranen aan te kunnen sluiten, raadpleeg hiervoor je installateur.

 

Hoe plaats je jouw koelreus in de nis

Kijk, hier hebben we over nagedacht. Een Amerikaanse koelkast is vaak geroemd om de ruimte die deze biedt, echter zorgt dit er ook voor dat ze niet zo handzaam zijn als een tafelmodel koelkast. Om het jou makkelijker te maken hebben alle Amerikaanse koelkasten van ETNA twee wieltjes aan de achterzijde. Zo schuif je hem zonder zorgen op zijn plaats of even naar voren. Dankzij de vaste stelpootjes aan de voorzijde hoef je niet bang te zijn dat hij wegrolt.

 

Een Amerikaanse koelkast met waterreservoir?

Geen vaste wateraansluiting maar wel the American dream op koelgebied? Ons onderzoek* wijst uit dat 70% van de Nederlandse consumenten niet weet dat er ook Amerikaanse koelkasten bestaan zonder vaste wateraansluiting. Een vaste wateraansluiting biedt gemak als gebruiker, maar misschien is dit niet mogelijk bij het inbouwen van jouw nieuwe koelkast? Een Amerikaanse koelkast met waterreservoir in het koelgedeelte biedt dan de oplossing.

 

*Onderzoek uitgevoerd door ETNA in december 2021 onder 1145 respondenten in Nederland tussen de 25 en 65 jaar oud.

Bekijk alle Amerikaanse koelkasten