Waarop moet je letten bij het inbouwen van een vaatwasser in een IKEA keuken?
Bij het inbouwen van een vaatwasser in een IKEA keuken, zijn er zes belangrijke punten waar je rekening mee moet houden:
1. Kies voor een volledig geïntegreerde inbouw vaatwassers
Zoek je een nieuwe vaatwasser voor een IKEA-keuken? Kies dan voor een volledig geïntegreerde vaatwasser. Dit type vaatwasser wordt volledig ingebouwd achter een keukenfront en het bedieningspaneel zit aan de binnenkant. Hierdoor krijgt je keuken een strakke uitstraling.
ETNA heeft veel verschillende soorten volledig geïntegreerde vaatwassers: vaatwassers vanaf energielabel A, met verschillende installatie hoogtes en breedtes en met andere fijne extra’s zoals ConnectLife, AutoDose en FanDry.
2. Soort IKEA keuken
Het is erg belangrijk om te weten welke IKEA keuken je thuis hebt of wil aanschaffen. Er zijn twee soorten IKEA keukens: FAKTUM en METOD. Als je meubeldeur 70 cm hoog en je keuken voor juni 2014 is geplaatst, dan heb je een FAKTUM keuken. Is het meubeldeur 80 cm hoog en is de keuken na juni 2014 aangeschaft, dan heb je een METOD keuken.
3. Nismaat opmeten
Het is essentieel om te checken of een vaatwasser in jouw IKEA keuken past. Dat kan je doen door de nis tussen de kast op te meten. Het is belangrijk om de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte op te meten.
- In IKEA keukens kan je een vaatwasser met een nisbreedte van 45 cm en 60 cm breed inbouwen. Let hierbij natuurlijk wel op de afmetingen van je huidige keukendeur, zodat deze overeenkomt met je nieuwe vaatwasser.
- Daarnaast is de hoogte van de nis belangrijk. De nishoogte van vaatwassers verschilt bij ETNA tussen de 82 – 92 cm. Daarbij zijn vaatwassers ook in hoogte verstelbaar door de verstelbare pootjes aan de onderkant.
- Als laatste moet je rekening houden met de nisdiepte van de vaatwasser. Houdt hierbij rekening met het leidingwerk en ventilatie van de vaatwasser aan de achterkant. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
4. Let op de plinthoogte
IKEA keukens hebben een lagere plinthoogte dan de meeste andere keukens. De standaard plinthoogtes van een IKEA METOD keuken zijn 8 cm of 11 cm. De plinthoogte van een FAKTUM keuken is 16 cm. Het kan voorkomen dat je extra aandacht moet besteden aan de installatie van de vaatwasser. Zodat je vaatwasser past in de beschikbare ruimte, zonder dat de plint in de weg zit. ETNA vaatwassers beschikken over verstelbare pootjes, maar controleer daarnaast ook of de plint aangepast moet worden. Dit kan bijvoorbeeld voor een vaatwasser met een deur-op-deur systeem nodig zijn.
5. Deur-op-deur of een sleepdeur systeem
Bij het inbouwen van een vaatwasser in een IKEA keuken heb je de keuze tussen een deur-op-deur systeem of een sleepdeursysteem. Het verschil tussen deze twee systemen wordt in deze video extra uitgelegd. Voor ETNA vaatwassers kun je kiezen welk systeem het beste bij jouw keuken past, afhankelijk van je voorkeur en de constructie van je keuken.
- Bij een deur-op-deur wordt het keukenfront direct op de vaatwasserdeur bevestigd, waardoor beide gelijktijdig openen en sluiten.
- Een sleepdeursysteem werkt met een geleider, waarbij het keukenpaneel en de vaatwasserdeur apart van elkaar bewegen. Dit zorgt ervoor dat het keukenpaneel niet onder de kast of tegen de plint aankomt. Dit systeem is vaak geschikter voor een vaatwasser IKEA METOD keuken vanwege de lagere plinthoogte.
6. Hoogte van de meubeldeur
De hoogte van de meubeldeur is belangrijk bij het inbouwen van een vaatwasser. In een METOD keuken is de standaard hoogte van het frontpaneel 80 cm, terwijl dit in een IKEA FAKTUM keuken 70 cm is.
Als de hoogte van de meubeldeur niet overeenkomt met de vaatwasser, kan dit problemen veroorzaken bij het openen en sluiten van de deur. Zorg er dus voor dat je een vaatwasser uitkiest waarbij de hoogte van je meubeldeur overeenkomt met jouw huidige frontpanelen.
Wist je dat je een 80 cm keukendeur kan monteren op een geïntegreerde vaatwasser met een maximale paneelhoogte van 78 cm? Dit kan je eenvoudig doen door de vaatwasser iets lager te plaatsen met behulp van de verstelbare pootjes. Je verlaagt de vaatwasser met minimaal 2 cm, waardoor er aan de bovenkant van het frontpaneel 2 cm ruimte ontstaat. De ruimte die bovenaan de vaatwasser ontstaat, kan je opvullen met een latje. Zo kan je de vaatwasser die bij jouw wensen past, perfect inbouwen in een IKEA METOD keuken!
Extra tips vaatwasser inbouwen
Het vinden van de juiste vaatwasser, is niet gemakkelijk. Daarom geven wij graag nog wat extra tips!
- Controleer het gewicht van de keukendeur. Deze mag niet te zwaar of te licht zijn. Raadpleeg hiervoor het installatievoorschrift.
- Als je een nieuwe vaatwasser wilt kopen, neem dan je nismaten en foto’s van je keuken mee naar de winkel. Zo weet je zeker dat je de juiste vaatwasser uitkiest.
- IKEA heeft Behjälplig-glijscharnieren in het assortiment. Dit schanier geeft je iets meer flexibiliteit bij het monteren van de meubeldeur van METOD-keukens.