
Energie besparen is een hot topic, net zoals duurzaamheid. Of je nu bewust bezig bent met de impact die je maakt op het milieu of dat je graag geld wilt besparen door het aanschaff...
Ga naar de favorieten pagina om je selectie te bekijken.
De feestdagen staan voor de deur! Het bereiden van het eten voor de feestdagen, kan best wel wat tijd kosten. Om ervoor te zorgen dat jouw kerstdiner geen stressdiner wordt dit jaar, helpt ETNA jou graag met een aantal tips.
Voorbereiding is key, ook met het kerstdiner. Maar dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Laten we beginnen bij het begin: start met het bedenken van de gerechten die je op tafel wil zetten. Hierbij is het verstandig om vooraf te weten hoeveel gangen je op tafel gaat zetten en voor hoeveel personen je gaat koken.
Bij het kiezen van de gerechten die je op tafel gaat zetten, kan je ook eens aan je keukenapparatuur denken. Wist je dat je in een oven (met turbo hete lucht) op meerdere niveaus kan bakken? Hierdoor heb je alleen je oven nodig bij het bereiden van een gang. Zo maak je het jezelf niet alleen gemakkelijk, maar ben je ook nog eens lekker efficiënt bezig!
Stiekem hebben we vaak veel meer ingrediënten in huis liggen dan dat we denken. Om niet onnodig veel ingrediënten in huis te halen én goed voorbereid te werk te gaan, raden wij aan om te werken met een boodschappenlijstje. Zo kom je tijdens het maken van het kerstdiner niet voor vervelende verrassingen te staan en schaf je geen producten aan die niet worden gebruikt.
Zodra je al je spullen in huis hebt kan je gaan voorbereiden. Maar je wilt natuurlijk niet dat de boodschappen al vergaan zijn voordat je het gerecht op tafel hebt gezet. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden die ervoor zorgen dat je de boodschappen langer kan bewaren. Op deze manier kan je alvast in het voren werken en hoef je niet last minute te werk te gaan.
Het vooraf snijden van ingrediënten kan op de dag van het kerstdiner veel tijd schelen, maar hoe bewaar je producten die je hebt voorbereid? Tegenwoordig zijn er verschillende verpakkingen verkrijgbaar waarin je ingrediënten kan bewaren. De ultieme tip: bewaar je gesneden ingrediënten vacuüm. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar kan je ook voedselverspilling tegengaan.
Ook kun je sommige gerechten van tevoren bereiden. Denk hierbij aan soepen, zelfgemaakte sauzen en stoofgerechten. Als voorbeeld soep: een soepje kan je gerust een aantal dagen in de koelkast bewaren of zelfs invriezen. Na het bereiden van de soep is het wel belangrijk dat je het eerst goed laat afkoelen voordat je het opbergt in de koelkast of vriezer.
Ook je koelkast helpt je bij het bereiden van een overheerlijk kerstdiner. De koelkast is de plek waar je veel van je boodschappen bewaard. Maar wist je ook dat je je koelkast zo kan indelen, zodat je boodschappen langer houdbaar zijn? Heb je een ETNA koelkast met een Crispzone, dan blijven in deze lade groenten en fruit langer houdbaar. In sommige koelkasten is de Crispzone zelfs uitgerust met een luchtvochtigheidsregeling. Hierdoor blijven je groenten en fruit nóg langer vers. Zo zorg je ervoor dat je boodschappen goed blijven tot aan het diner en hoef je geen eten te verspillen.
Afhankelijk van de technologieën waar jouw koelkast mee uit is gerust en de hoeveelheid boodschappen die erin zitten, kan het zo zijn dat de temperatuur niet overal gelijk is. Je koelkast indelen op temperatuur komt je boodschappen dan ten goede! De gerechten die je alvast hebt voorbereid voor het diner kan je het beste in het midden van de koelkast bewaren en vlees en vis op het onderste schap. Meer weten over het indelen van je koelkast, hier lees je er alles over. Dat is nog eens duurzaam omgaan met je boodschappen!
Om ervoor te zorgen dat jouw kerstdiner geen stressdiner wordt dit jaar, hebben wij nog een paar extra tips voor jou: