ETNA's acties - Gratis recirculatiefilters - Gratis Airfry Bakmand - Cashback op inductiekookplaten - Cashback op inbouwkoelkasten
Ontdek ETNA's acties

Is jouw vaatwasser eerder aan vervanging toe dan jouw keuken? Dan kun je er voor kiezen om de inbouw vaatwasser in jouw bestaande keuken te vervangen door een nieuw model. Maar hoe weet je nou zeker dat de nieuwe vaatwasser past in de bestaande keuken? In dit artikel helpen we je verder zodat jij straks zorgeloos geniet van een nieuwe ETNA vaatwasser in jouw keuken.

Met onderstaande drie stappen breng je jouw huidige situatie in kaart en kun je aan de slag voor het selecteren van een nieuwe vaatwasser.

Type vaatwasser inbouw of half geïntegreerd

1. Welk type vaatwasser heb je nu?

Het vervangen of plaatsen van een vrijstaand model vaatwasser is wat sneller en makkelijker geregeld dan het vervangen van een inbouw vaatwasser. We onderscheiden verschillende inbouw soorten vaatwassers:

I. Volledig geïntegreerde vaatwassers

Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de binnenzijde. Hierdoor bedekt het frontpaneel de gehele voorzijde van de vaatwasser. Dit is het meest voorkomende type inbouw vaatwassers in Nederlandse keukens.

II. Half geïntegreerde vaatwassers

Bij een half geïntegreerde vaatwasser zit het frontpaneel niet helemaal over de bediening heen, maar stopt het frontpaneel net onder het externe bedieningsdisplay van de vaatwasser. Zo blijft de bediening dus altijd zichtbaar.

afmetingen vaatwasser opmeten

2. Welke afmetingen heeft jouw huidige inbouw vaatwasser?

Meet de exacte breedte en hoogte van jouw huidige vaatwasser op. Voor de zekerheid check je ook de diepte. Heb je nog een handleiding van jouw bestaande product, dan zoek je daar de exacte maatvoering op en weet je zeker dat je geen meetfouten maakt.

Over de hoogte van vaatwassers

Vaatwassers worden geproduceerd in standaard hoogtematen: 82 cm of 86 cm. Dit komt overeen met een standaard of XL-inbouwhoogte.

Over de breedte van vaatwassers

De meeste vaatwassers worden gemaakt voor een standaard nis en zijn 60 cm breed. Er zijn ook extra smalle inbouw vaatwassers, zodat ook mensen met een kleinere keuken of klein huishouden kunnen genieten van de voordelen van een vaatwasser. Deze Slimline modellen hebben een breedte van 45 cm.

Over de diepte van vaatwassers

Naast de diepte van de vaatwasser zelf is het goed om te weten dat er ook rekening gehouden moet worden met leidingwerk en ventilatie achter de vaatwasser in geval van een inbouw nis. Meet de diepte van de vaatwasser dus altijd na, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Welk deursysteem heeft jouw huidige inbouw vaatwasser?

Naast de afmetingen van jouw huidige vaatwasser is het belangrijk om rekening te houden met het scharniersysteem van de vaatwasserdeur. Er zijn twee mogelijkheden:

I. Sleepdeur scharnier

Bij een sleepdeursysteem schuift het keukenpaneel tijdens het openen van de vaatwasser naar boven. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat deze tegen de plint aan komt.

II. Deur-op-deursysteem

Bij dit type scharnier zit het keukenpaneel vast aan de deur van de vaatwasser. Hierdoor bewegen deze delen niet ten opzichte van elkaar tijdens het openen. Dit zorgt er ook voor dat, wanneer de deur van de vaatwasser open gaat, het keukenpaneel verder onder het keukenkastje uit komt.

Bij het kiezen van een vervangend model vaatwasser, is het dus goed om te kijken welk type scharniersysteem jouw huidige vaatwasser heeft en dit type ook aan te houden voor de nieuwe vaatwasser.

Heb je stappen 1, 2 en 3 doorlopen en alle informatie gevonden? Dan kun je jouw nieuwe vaatwasser uitkiezen en ben je er zeker van dat dit product een goede vervanger is van jouw oude vaatwasser.

Bekijk alle inbouw vaatwassers

Ben je een handige klusser ga dan gerust zelf aan de slag voor het vervangen van jouw vaatwasser. Als het gaat om het inbouwen van keukenapparatuur is het vervangen van een vaatwasser wel iets complexer dan het plaatsen van een oven. Dus ben je er niet zo bedreven in of heb je twijfels over jouw inbouwsituatie? Schroom dan niet om een professionele installateur te raadplegen voor advies en/of installatie van jouw nieuwe vaatwasser.

Heb je niet alle informatie van voorgaande stappen kunnen vinden? Dan is er een tweede methode om te bepalen welke vaatwasser je in jouw bestaande keuken kunt plaatsen. Voor deze methode breng je de vaatwassernis in kaart. Hoe je dit doet, vind je in het volgende artikel.

Nismaat opmeten