ETNA's acties - Gratis recirculatiefilters - Gratis Airfry Bakmand - Cashback op inductiekookplaten - Cashback op inbouwkoelkasten
Ontdek ETNA's acties

Is jouw vaatwasser eerder aan vervanging toe dan jouw keuken? Dan kun je er voor kiezen om de inbouw vaatwasser in jouw bestaande keuken te vervangen door een nieuw model. Maar hoe weet je nou zeker dat de nieuwe vaatwasser past in de bestaande keuken? In dit artikel helpen we je verder zodat jij straks zorgeloos geniet van een nieuwe ETNA vaatwasser in jouw keuken

In dit artikel leggen we je uit hoe je jouw nieuwe vaatwasser kunt kiezen door het in kaart brengen van de nismaten en het frontpaneel van je bestaande keuken.

Nishoogte opmeten vaatwasser

1. Meet de nishoogte op

De ruimte waarin de inbouw vaatwasser wordt geplaatst heet een nis. Als eerste start je met het opmeten van de hoogte van de nis. Meet de hoogte vanaf de kale vloer tot de onderzijde van het werkblad of in geval van een greeploze keuken tot de greeplijst.

Onze tips om foutloos te meten
  • In veel gevallen wordt de keukenvloer niet doorgelegd onder het keukenblok, wat kan zorgen voor een verkeerde meting wanneer je niet vanaf de kale vloer meet.
  • Zorg dat je de rolmaat of het meetlint strak houdt voor een correcte meting.
  • Het kan zijn dat jouw huidige vaatwasser op een verhoging is gezet. Meet in dat geval vanaf de verhoger als je deze wilt behouden in de nieuwe situatie.
  • Is de opgemeten nishoogte een (max 4 cm) hoger dan je vaatwasser? Geen probleem, dit is met de stelpootjes onder de vaatwasser makkelijk op te lossen.
Type vaatwasser inbouw of half geïntegreerd

2. Meet de hoogte van het frontpaneel van de vaatwasser

Het frontpaneel van de keuken die je op jouw inbouw vaatwasser monteert geeft jouw vaatwasser dezelfde stijl als de rest van de keuken. Het keukenpaneel wordt dan gemonteerd op de voorzijde van de inbouwvaatwasser. Het frontpaneel moet precies passen. Zo ziet het eindresultaat er straks netjes uit, ook zorgt dit ervoor dat de vaatwasser goed kan openen en sluiten.

I. Opmeten frontpaneel hoogte bij volledig geïntegreerde vaatwasser

Bij dit type vaatwasser bedekt het frontpaneel de hele voorzijde van de vaatwasser. De hoogte van het frontpaneel dient dan overeen te komen met de afstand van de onderzijde van de vaatwasserdeur tot het werkblad of de onderzijde van de greeplijst in geval van een greeploze keuken.

II. Opmeten frontpaneel hoogte bij half geïntegreerde vaatwasser

Bij dit type vaatwasser zit het frontpaneel niet over de gehele hoogte van de vaatwasser, maar blijft het externe bedieningsdisplay zichtbaar. De hoogte van het frontpaneel dient dan overeen te komen met de afstand van de onderzijde van de vaatwasserdeur tot het bedieningspaneel.

nisbreedte opmeten vaatwasser

3. Meet de nisbreedte op

De nisbreedte van de meeste keukens is meestal standaard 60 cm of 45 cm breed. Meten is weten, dus meet voor de juiste breedte altijd de binnenkant van de nis op. Zorg ook bij deze meting dat je de rolmaat of het meetlint strak spant en recht houd voor een juiste meting.

Een standaard nis is 60 cm breed, hier kun je de meeste vaatwassers zorgeloos in passen. Een smallere nis is meestal 45 cm in. Hier past vanzelfsprekend alleen een smalle inbouw vaatwasser van 45 cm breed in.

nisdiepteopmeten vaatwasser

4. Meet de nisdiepte op

De nisdiepte meet je op door vanaf de achterzijde tot de voorzijde van de nis te meten. Voor een strakke meting houd je het meetlint langs de linker- of rechterzijde van de nis aan. De dieptemaat is belangrijk omdat er achter de vaatwasser nog ruimte moet zijn voor leidingen en ventilatie. Een vaatwasser kan dus niet strak tegen de achterwand aan staan.

Klinkt misschien logisch, maar check meteen of je een stroomaansluiting hebt voor je vaatwasser én natuurlijk een water toe- en afvoer.

Met deze aanvullende metingen en checks heb jij alle informatie verzameld om jouw ETNA nieuwe vaatwasser uit te zoeken. Je weet dan zeker dat het nieuwe model een goede vervanger is van jouw oude vaatwasser en in jouw keukennis past.

Bekijk alle inbouw vaatwassers

Ben je een handige klusser ga dan gerust zelf aan de slag voor het vervangen van jouw vaatwasser. Als het gaat om het inbouwen van keukenapparatuur is het vervangen van een vaatwasser wel iets complexer dan het plaatsen van een oven. Dus ben je er niet zo bedreven in of heb je twijfels over jouw inbouwsituatie? Schroom dan niet om een professionele installateur te raadplegen voor advies en/of installatie van jouw nieuwe vaatwasser.

Heb je niet alle informatie van voorgaande stappen kunnen vinden? Doorloop dan de volgende stappen om de situatie van jouw vaatwassernis in kaart te brengen, zodat je alsnog een passend model vindt.

Kies vaatwasser op basis van type